Şanlıurfa'da beden eğitimi öğretmenleri öncülüğünde hentbola başlayan 13 yaşındaki Merve Akpınar'ın uğradığı cinsiyet ayrımcılığına dair yaptığı açıklamalar, büyük yankı buldu.

Hentbola başlamak için çok çalıştığını anlatan Merve Akpınar, “Ben 5’inci sınıfta başlamak istedim ama diğerlerine göre daha güçsüzdüm, yetersizdim. O zamanlarda bir arkadaşımı çok kıskanıyordum, 'o yapıyorsa ben niye yapamayayım' diye düşünüyordum. 6’ncı sınıfta hırslandım ve çabalayarak bu yere kadar geldim. Bayram hoca da beni seçti, çok teşekkür ediyorum” dedi.
Spora başladığında çevresindeki kişilerin yadırgadığını dile getiren 13 yaşındaki sporcu sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk başladığımda sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın diyerek beni dışladılar. Sonra ben de 'hayır ben neden oynamayayım' dedim. O zaman kendime bir söz verdim. 'Köyümdeki kız çocuklarının kaderini değiştireceğim' diye. Hem kendim çalışacağım, hem kendi mesleğimi yapacağım hem de spora devam edeceğim ki onların o ön yargılarını yıkayım. Ondan sonra hep spora devam ettim, hiç bırakmayı da düşünmüyorum.”
Kitap okumayı çok sevdiğini de söyleyen Akpınar, köyde kendisine tepki gösterenlerin artık daha olumlu yorumlar yaptığını dile getiriyor: “Hepsi 'sen çok iyi olmuşsun' diyor.”
Toprak sahadan sonra bir hentbol salonunda antrenman yapmanın keyfini yaşayan Merve Akpınar sözlerine şöyle devam etti: “Buradaki saha çok iyi. Orada toprak ayağımıza giriyordu. Ter şelale gibi üstümüzden akıyordu. Burada mesela Şanlıurfa'ya göre hiç terlemiyoruz. Biz şu içlikleri orada hayatta giyemezdik. Burası gölge, orada ise kızgın güneş bizi yakıyordu. Burası hiç öyle değil, serin güzel. Burası tahtadan, ahşaptan filan yapılma. Orası kumdandı. Buraya gelebilmek için oraya katlanmam lazımdı. Ben de katlandım.
Buradan ağabeyime ve babama da teşekkür ediyorum, onlar bana çok destek verdi. İnşallah onların desteğini boşa çıkarmam. Onlara, kendime, ülkeme layık bir sporcu olurum. Benim hayalim 3 şey. Birincisi beyin cerrahı olmak, ikincisi güzel bir sporcu olmak, üçüncüsü ise polis olmak."
Merve Akpınar'ın sözleri gündeme geldikten sonra Semra & Enver Yücel Vakfı, Perşembe günü yaptığı yazılı açıklamayla Akpınar'a yüzde 100 eğitim ve spor bursu verdiğini duyurdu. Merve Akpınar tüm lise eğitimini yüzde 100 burslu bir şekilde okuyacak. Bunun yanı sıra yine SEY Vakfı tarafından Merve'ye spor bursu da verilecek.
Yücel burs ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:
"Sosyal medya üzerinden çok destek geldi Merve'ye. Ama biz daha fazlasını yapmak istedik ve hemen ailesine ulaşarak ona hem spor hem de eğitim bursu vermek istediğimizi söyledik. Merve birçok kişinin sesi oldu. Mesele tüm Türkiye'deki Mervelerin kaderini değiştirebilmek. Onları uğradıkları baskıdan kurtararak, hayallerine özgürce yürümelerini sağlayabilmek. Merve Akpınar anlattıkları ile bir meşale yaktı, bizim de başka Merve'ler de aynı şeyi yaşamasın diye elimizi taşın altına koymamız şart. Merve'nin lise eğitimini vakıf olarak biz üstlendik. O çok sevdiği hentbolda daha iyi yerlere gelebilmesi için de ayrıca O'na spor bursu sağlayacağız."
Antrenörü Bayram Kaplan da "Merve çok özel bir çocuk. O sadece Merve değil, Elif, Beyza, Berfin de öyle. Onun durumunda olan yüzlerce hatta binlerce çocuğun sesi oldu. Merve'nin sorumluluğu büyük artık. Bir söz verdi köyümdeki kızların hayatlarını değiştireceğim dedi, bunu yapması için çok çalışması gerekiyor." dedi.
Merve Akpınar, "Hem kendi mesleğimi yapacağım hem de spora devam edeceğim ki onların o ön yargılarını yıkayım. Ondan hep spora devam ettim, hiç bırakmayı da düşünmüyorum." dedi.
Türkiye'nin dört bir yanından Merve'ye destek mesajları gönderildi. Merve Akpınar, kendisine verilen desteğe şaşırdığını ifade ederek, tüm mesajlar için teşekkür etti:
"Çok mutluyum biraz da heyecanlıyım tabii. Bu kadar insanın beni böyle takip edeceğini ve duygu düşüncelerini söyleyeceğine hiç inanmazdım. Onlara karşı çok heyecanlıyım, telefonla dahi konuşamıyorum."
Hayatta iyi şeyler de oluyor.